Vrei o adeverinta sau vrei sa faci practica?

Rosia montana

În vremea studenţiei, la sfârşitul fiecărui an eram obligaţi să facem practică. Asta însemna să scoatem un formular de la facultate şi să mergem să învăţăm tainele meseriei de jurnalist într-o redacţie, instituţie, etc. Important era să te întorci cu formularul acela completat şi cu o adeverinţă prin care dovedeai că timp de 2-3 săptămâni ai făcut practică.

În primul an aveau de gând să ne urce pe toţi într-un autobuz şi să ne ducă pentru o săptămână la Roşia Montană. Planul a picat până la urmă, dar cei care deja erau înscrişi au fost luaţi în considerare, aşadar li s-a trecut o notă pentru practică în catalog. Deci, toate bune şi frumoase, cu alte cuvinte.

În al doilea an, în toiul verii, eu mă duceam să fac practică într-o redacţie. Prima zi a fost decisivă. Am intrat timidă în clădire, am urcat câteva etaje şi am ajuns într-o sală plină de oameni şi birouri. De acolo am fost dusă în faţa redactorului-şef care, înainte să facem cunoştinţă măcar, mi-a spus:

Te întreb foarte serios şi vreau să îmi răspunzi pe loc: vrei o adeverinţă sau vrei să faci practică?

Fără să stau să mă gândesc, i-am răspuns că vreau să fac practică (doooh!). Şi asta am făcut timp de 2 săptămâni. Tot acolo mi s-a spus că pot să uit orice am învăţat la şcoală, pentru că meseria asta se învaţă cu adevărat doar practicând-o. N-am făcut eu lucruri măreţe în acele 2 săptămâni (studentă fiind), dar am învăţat lucruri frumoase direct de la profesionişti. De obicei stăteam în spatele lor şi furam meserie sau mă luau cu ei pe teren, iar după-masa pregăteam textele pentru rubrica de anunţuri auto şi matrimoniale. În schimb, m-au lăsat să iau un interviu şi să scriu un articol pe care l-au şi publicat în ziar, iar eu am fost foarte fericită pentru asta.

Puteam să mă scutesc de 2 săptămâni de navetă şi zile toride, dar cred că aş fi fost dezamăgită de mine însămi dacă acceptam să plec doar cu o adeverinţă de acolo.

Şi amu sunt curioasă, indiferent de domeniul studiat, câţi dintre voi aţi ales adeverinţa sau practica şi adeverinţa

7 decembrie, 2016 de Aliaj