Parinti cu depresie

A fost o duminica intr-o dupa-amiaza, cand sotul meu a anuntat in cele din urma ceva ce simteam de mult.

„Suntem nerabdatori, pentru ca esti ratacita”, a spus el.

Am avut un motiv bun pentru a fi grumpy, m-am gandit. Am avut un articol urmarit a doua zi si am planuit sa-l finalizez, in timp ce sotul meu era acasa sa vada copiii. Credea ca ii ajuta pe cei doi baieti mai mari sa iasa din casa, dar am ramas cu un baiat de 1 an care a vrut sa fie tinut constant in brate. Cand s-au intors acasa, am ajuns la munca. Da, am fost agravata. Asa cum sa intamplat de atatea ori inainte, de indata ce mi-au simtit starea de spirit, au oglindit-o.

„De ce este treaba mea sa fiu fericit si sanatos?”, L-am intrebat pe el. „Nu voi fi niciodata fericit.”

Nu sunt sigur daca m-am enervat pentru ca mi-a observat influenta emotionala asupra familiei sau pentru ca a simtit nevoia de a se justifica. De ce – in afara de toate celelalte lucruri de care ma astept sa le fac si sa fiu mama – trebuie, de asemenea, sa modelez in mod constant pozitivitatea? Ca cineva care se lupta cu anxietatea si depresia, aceasta asteptare se simte mai ales insuportabila.

Depresia mea a inceput dupa nasterea primului meu copil acum noua ani. Nu mi-am dat seama ca am avut depresie postpartum pana la cateva luni dupa aceea, pentru ca se manifesta cel mai mult ca o furie – eram o persoana cu totul diferita. De atunci am condus sentimente de agitatie si de dezinteresare care ceara si se inrautatesc cu intensitate.

Femeile poarta de multe ori greutatea de a stabili tonul emotional al gospodariei.

Anxietatea mea mi-a imaginat intotdeauna cel mai rau rezultat posibil care s-ar putea intampla copiilor mei in orice situatie data: intr-o curte plina de trifoi, vad doar intepaturi de albine. M-am blocat in capul meu, rumegand griji existentiale si de zi cu zi. Apoi, adaugati in planificarea meselor si activitatilor, curatarea casei: Totul se simte coplesitor. Medicamentele mele anti-depresive ajuta, dar in niciun caz nu sunt o pastila fericita.

10 iunie, 2019 de Aliaj