Imbraca-te pentru a avea succes: felul in care imbracamintea influenteaza succesul nostru

Haine colorate si personalitati

Este foarte celebra vorba ca haina face pe om, insa noi studii arata faptul ca hainele pe care le purtam ne pot influenta gandirea, abilitatile de negociere, si chiar nivelurile de hormoni si ritmul cardiac.

Vechiul sfat care spune sa te imbraci pentru jobul pe care il doresti, nu pentru jobul pe care il ai in prezent, se poate referi la mai mult decat la felul in care te percep ceilalti. Multe studii arata ca hainele pe care le porti pot afecta perfomantele tale mentale si fizice. Desi astfel de constatari par destul de avangardiste, un numar tot mai mare de cercetari sugereaza ca exista anumite modificari biologice atunci cand ne punem un costum nou.

Daca doresti ca la locul de munca sa fii privit ca pe o persoana respectabila si mai ales sa obtii avansarea mult dorita, trebuie sa te imbraci corespunzator. O lucrare publicata in anul august 2015 in domeniul psihologiei sociale si a personalitatilor a cerut subiectilor sa se imbrace in haine respectabile inainte de aceste testari cognitive. Un astfel de stil in imbracaminte a format mult mai bine gandirea abstracta – un aspect important al creativitatii si strategiei pe termen lung. Experimentele sugereaza ca sa te imbraci astfel iti poate crea impresia ca ai mai multa putere decat ai de fapt in realitate si, treptat, chiar vei ajunge sa obtii aceasta putere.

Imbracamintea informala poate afecta negocierile. Intr-un studiu raportat in decembrie 2014 in Jurnalul de Psihologie Experimentala, unii subiecti de sex masculin au purtat haine lejere sau sportive, altii haine elegante. Apoi s-au angajat intr-un joc de roluri care implica negocierea cu un partener. Cei care s-au imbracat elegant au obtinut rezultate mai profitabile decat celelalte doua grupuri.

Un alt studiu a aratat faptul ca pentru a te concentra mai bine, sa te imbraci precum un doctor te poate ajuta. Acest lucru iti poate conferi increderea in propria persoana. Studiul a fost publicat in iulie 2012 in Jurnalul de Psihologie Sociala Experimentala.

Efectul tenesilor rosii, explicat de specialistii din spatele motorului de cautare in functie de culoare Jingle.ro

Nu este un secret faptul ca ii judecam pe ceilalti dupa felul in care se imbraca. In general, studiile care investigheaza aceste judecati constata ca majoritatea oamenilor prefera sa se imbrace in haine care sa indice faptul ca deja au succes, cu o singura exceptie notabila. S-au facut niste studii in care s-a analizat reactiile observatorilor la persoanele care au incalcat normele stabilite cu usurinta de catre societate.

Intr-un scenariu, un barbat imbracat in negru a fost privit ca avand un statut mai inalt atunci cand a purtat o cravata rosie. Evaluarea unicitatii a sporit de asemenea evaluarile membrilor din audienta cu privire la statutul si competenta unui profesor care purta tenesi rosii Converse in timp ce dadea o prelegere.

5 iunie, 2018 de Aliaj