De ce sa dormiti separat?

Daca partenerul te tine treaz noaptea sforaind, ridicandu-te frecvent, furand huse sau pur si simplu sa fii enervant in pat, s-ar putea sa fie timpul pentru un divort. Un divort de somn, adica.

Ce este divortul de somn, va intrebati? Multe cupluri care isi intrerup odihna nocturna reciproc si-au gasit refugiu sa doarma, si au descoperit ca ajuta nu numai coeficientul lor, dar si relatia lor. Conform unui sondaj realizat de Slumber Cloud, 12 la suta dintre cuplurile americane au depus un divort pentru somn, iar 30 la suta au discutat despre acesta.

β€žIn cuplu, daca va place sa dormiti impreuna si puteti face acest lucru fara ca o parte sa perturbe somnul celuilalt, atunci acesta este un rezultat grozav. Cu toate acestea, nu inseamna ca relatia ta este mai buna decat un cuplu care doarme separat ”, spune Jennifer Adams, autoarea filmului Sleeping Apart Not Falling Apart, care doarme intr-o camera separata de sotul ei de 15 ani.

Somnul are o istorie lunga si complicata

De asemenea, norma sociala a cuplurilor casatorite care dorm impreuna intr-un singur pat nu este atat de bine stabilita. Atlas Obscura explica faptul ca gospodariile chiar de-a lungul vremii victoriene adormeau adesea impreuna, atat din necesitate, cat si din partea comunitatii. In Evul Mediu, taranii adormeau adesea pe podea cu intreaga familie – animale incluse – pentru a se mentine la caldura si in siguranta in timpul noptii. Si pe masura ce paturile au devenit la moda in secolul al XV-lea, oamenii le-au construit la fel de mari si de opulente pe cat si le-au putut permite.

Dar somnul separat va poate ajuta relatia

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda majoritatii adultilor sa doarma cel putin sapte ore noapte pe noapte, iar lipsa somnului poate conduce o pana intre tine si partenerul tau, precum si sa iti afecteze sanatatea. Un studiu din 2016 a descoperit ca problemele legate de somn si problemele de relatie tind sa apara simultan, iar un alt studiu din 2013 adauga ca, atunci cand un partener primeste un somn slab din cauza tulburarilor nocturne ale celuilalt, se produce un conflict in ziua urmatoare.

30 septembrie, 2019 de Aliaj