Cum sa observi semnele de avertizare ale sinuciderii

Cum sa observi semnele de avertizare ale sinuciderii

Semnele variaza de la o persoana la alta, insa recunoasterea unei schimbari drastice a comportamentului este esentiala. Chef Anthony Bourdain a fost gasit mort din cauze unei aparente sinucideri in urma cu cateva zile. In varsta de 61 de ani lucra la un nou episod din emisiunea CNN „Piese nestiute” in Strasbourg, Franta, a raportat New York Times. Aceasta veste tragica vine la doar cateva zile dupa ce designerul de moda Kate Spade a murit de sinucidere.

Decesele precoce ale lui Bourdain si Spade fac parte dintr-o tendinta ingrijoratoare: o crestere accentuata a sinuciderilor in randul barbatilor si femeilor, in toate grupurile rasiale si etnice si in toate varstele, potrivit unui raport publicat ieri de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Ratele de sinucidere au crescut cu aproape 30% intre 1999 si 2016.

Intelegerea modului in care sa ajuti pe cineva care ar putea fi expus riscului de sinucidere este crucial pentru a inversa aceasta tendinta. Iata cum trebuie sa stiti.

Cum sa observi semnele de avertizare ale sinuciderii

Semnele de avertizare ale sinuciderii pot varia de la o persoana la alta – unii ar putea vorbi in socieate despre ganduri de sinucidere sau cum acestia doresc sa fie morti, in timp ce altii isi pot pastra secret intentiile. „Cautati schimbari in model”, spune Christine Moutier, MD, sef al Departamentului American pentru Prevenirea Suicidului. „Oamenii nu pot decat sa pastreze lucrurile ascunse intr-o oarecare masura, daca va ganditi la ele, modelele noastre de comportament se afla intr-o zona destul de stransa si ingusta, iar radarul dvs. va disparea daca cineva pe care il cunoasteti actioneaza diferit, deoarece stiti modelele lor”.

„Este posibil ca ei sa ramana pe deplin angajati, dar sunt mai usor agravati, infuriati, isi pierd temperamentul sau incep sa bea mai mult. Asa fac unii atunci cand devin deprimati si suicidari”, explica ea.

Cautati aceste semne de avertizare comune ale gandurilor suicidare:

Vorbeste despre sinucidere, ranire sau moarte;
Cautarea accesului la arme de foc sau pastile;
Retragerea de prieteni, familie si societate;
Schimbari severe de dispozitie;
Senzatie de lipsa de speranta;
Utilizarea sporita a alcoolului sau a drogurilor;
A dormi tot timpul sau a avea probleme cu somnul;
Furie sau agitatie necontrolata;
Comportament auto-distructiv si riscant;
Renuntarea la bunurile personale;
Spunand oamenilor la revedere pentru niciun motiv.
Persoanele care sufera de o boala mintala, alcoolism sau abuz de droguri, un istoric familial de sinucidere, istoric de traume sau abuz, boala terminala, durere cronica, izolare sociala sau un eveniment traumatic de viata, cum ar fi pierderea unui iubit, risc crescut de sinucidere. Amintiti-va ca persoanele de orice varsta pot avea ganduri suicidare – sinuciderea este a doua cauza principala de deces in randul adolescentilor, iar cea mai mare rata de suicid este printre persoanele de varsta mijlocie, urmate indeaproape de cei peste 85 de ani, potrivit AFSP.

8 iunie, 2018 de Aliaj