Cele mai bune surse de vitamina D

Daca esti de parere ca vitamina D este necesara numai pentru construirea si mentinerea oaselor puternice, gandeste mai in amanunt. In timp ce aceasta vitamina solubila in grasime denumita uneori „vitamina soarelui”-deoarece este produsa in mod natural in organism atunci cand razele ultraviolete ale soarelui sunt absorbite in piele-este vitala pentru cresterea oaselor si o deficienta a acesteia ar putea duce la probleme legate de oase, cum ar fi fracturile si osteoporoza.

Studiile efectuate in ultimii ani au constatat ca o lipsa de vitamina D ar putea creste riscul de dureri de cap cronice si cancer de vezica urinara. Dimpotriva, cantitati adecvate din aceasta vitamina au fost legate de imbunatatirea sanatatii inimii ( reducerea riscului de atac de cord si accident vascular celebral) si de protectie impotriva racelii si a gripei.

Iata o lista de alimente ce reprezinta cele mai bune surse de vitamina D:

1.Ulei din ficat de cod

Acest ulei bogat in nutrienti si impachetat cu acizi grasi omega-3 reprezinta cea mai buna sursa de vitamina D, pe langa suplimente, deoarece o lingura contine 1360 UI. Poti incerca sa il adaugi in salate sau pe paine. Unele marci adauga, de asemenea, o aroma de lamaie, portocala sau menta pentru a stimula gustul.

2.Anumite sortimente de ciuperci

Ciupercile sunt singura sursa de vitamina D care poate fi gasita in culoare de productie. Cu toate acestea, cultivatorii au capacitatea de a expune aceasta alimentatie cu continut scazut de calorii si fibra inalta la lumina ultravioleta, pentru a creste nivelurile de vitamina D. Printre sortimentele care pot absorbi cantitati mari de lumina IV se numara crimini, portabello si maitake.

3.Pestele-spada

Daca esti un iubitor de carne care incearca sa adauge mai mult peste in dieta sa, aceasta este o varianta optima. Disponibil atat in stare proaspata cat si congelata, acest sortiment cu continut scazut de calorii este vazut precum o friptura datorita texturii carnii. In plus, are o aroma dulce, se gateste repede ( de obicei in mai putin de 10 minute) si este destul de versatil. Asigura-te doar ca mananci cu moderatie, intrucat contine niveluri ridicate de mercur.

20 mai, 2018 de Aliaj