Ce inseamna si cum te ajuta iubirea de sine

Ce inseamna si cum te ajuta iubirea de sine

Primul pas in a invata sa te iubesti pe tine insuti este intelegerea sensului iubirii de sine. Ganditi-va la asta in contextul iubirii pe care o aveti pentru partener sau pentru un prieten apropiat: sunteti constienti de defectele lor, dar apreciati modul in care aceste imperfectiuni alcatuiesc persoana de care aveti grija, aveti incredere si pe care o sustineti. Acum intoarceti toata acea compasiune, iertare si intelegere spre interior.

„Iubirea de sine inseamna sa-ti accepti punctele forte, punctele slabe si tot ce este intre ele”, spune Hannah Elise Rose, LCPC, terapeut in practica privata din Baltimore. Spune ea, atunci cand ai iubire de sine, poti sa-ti recunosti greselile si sa lucrezi pentru a le schimba sau a face amendamente, dar si pentru a te ierta, mai degraba decat sa te bazezi pe deficientele tale.

In plus, lipsa iubirii de sine iti poate afecta starea de bine. Cercetarile au descoperit ca stima de sine scazuta este corelata cu depresia si cu o sanatate mentala si fizica mai slaba
per total. „Depresia te face sa te gandesti foarte negativ la tine”, explica Melanie Greenberg, doctor in doctorat, psiholog clinic din Mill Valley, CA si autorul The Stress-Proof Brain.

„Daca ai iubire de sine, pui in discutie acest tipar de gandire. E mai putin probabil sa te bazezi pe asta. ” Si chiar daca nu intampinati simptome depresive, Greenberg spune ca iubirea de sine va va face mai rezistent prin evenimente negative de viata pe care le puteti experimenta. „Dragostea de sine iti reduce suferinta”, spune ea. Cu alte cuvinte, va poate ajuta sa va mangaiati in momentele grele si sa iesiti mai calm.

29 iunie, 2020 de Aliaj