Ce factori pot afecta dezvoltarea creierului in adolescenta

adolescenta si creierul

Copilaria este timpul cel mai important pentru dezvoltarea creierului, dar ceea ce impiedica cu adevarat aceasta evolutie ar putea sa va surprinda.

Oamenii de stiinta credeau ca nu ai putea face prea multe pentru a-ti schimba creierul. Dar acum este cunoscut faptul ca ceea ce mancati, ganditi si faceti la orice varsta poate afecta cat de bine functioneaza creierul dvs. astazi, maine si 50 de ani de acum inainte. Si una dintre cele mai interesante perioade pentru creier este reprezentata de anii adolescentei. Ce se intampla in adolescenta poate avea un impact pe tot parcursul vietii asupra modului in care functioneaza creierul copilului tau, asa cum afirma specialistii.

Ceea ce intalneste creierul in aceasta perioada critica poate afecta invatarea, dispozitia si chiar IQ-ul. Descoperiti cum sa pastrati puterea creierului copiilor prin intelegerea factoriilor care ii fac vulnerabili.

STRES

In timp ce regiunile rationale ale creierului adolescentei se afla in stare de asteptare, centrele lor emotionale se rostogolesc. Deci, un eveniment stresant urias, ca un accident grav sau o boala sau moartea unui iubit, are un efect mai mare asupra unui adolescent decat ar face-o asupra unui adult. Intamplarile majore pot, de asemenea, sa-i faca pe unii copii sa aiba mai multe sanse de a dezvolta depresie.

Oferiti-le copiilor mai multe perspective si ajutati-i sa invete rezistenta. Invatati-i sa-si asume controlul asupra vietii prin stabilirea unor obiective mici, cum ar fi inceperea unui nou loc de munca de vara sau scrierea pentru ziarul scolii.

DROGURI SI ALCOOL

Creierul raspunde rapid la o noua sarcina, dar reactioneaza la fel de repede la lucruri precum abuzul de substante. Alcoolul poate afecta dimensiunea a doua regiuni ale creierului (cortexul prefrontal si hipocampul), si poate compromite functiile de invatare, memorie, atentie si organizare. Utilizarea obisnuita a marijuanei le poate lasa cu deficiente in invatare si in controlul impulsurilor.

LIPSA DE SOMN

Somnul este esential pentru gandire. Simptomele pe care le atribuim adolescentei, cum ar fi schimbarile de dispozitie, pot aparea la fel de mult din lipsa de somn in acest moment al vietii.

Ritmurile circadiene ale adolescentilor se schimba astfel incat sunt in mod natural mai treji noaptea. Dar ceea ce nu se schimba este nevoia de somn.

 

 

8 aprilie, 2018 de Aliaj